Składniki:
4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej,
1,5 szklanki letniego mleka,
120 g masła,
1/3 szklanki cukru z wanilią,
8 g cukru wanilinowego,
2 duże jajka,
1 żółtko,
pół łyżeczki soli,
25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych
Przygotowanie:
Suche drożdże należy wymieszać z mąką, ze świeżymi przygotować rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem oraz cukrem waniliowym.
Do miski wsypać mąkę, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól, wyrobić ciasto. Odstawić, aby nabrało objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić i rozwałkować na duży placek. Posmarować syropem klonowym, posypać cukrem i orzechami.
Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż. Ciasto spleść ze sobą, końcówki zlepić razem na kształt wieńca. Wysmarować blachę masłem i oprószyć je mąką pszenną. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, na około 40 minut.
Piec w temperaturze 190C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę później można polać lukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz