sobota, 26 marca 2022

Wieniec drożdżowy Na wielkanoc

 Składniki:


4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej,

1,5 szklanki letniego mleka,

120 g masła,

1/3 szklanki cukru z wanilią,

8 g cukru wanilinowego,

2 duże jajka,

1 żółtko,

pół łyżeczki soli,

25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych

Przygotowanie:


Suche drożdże należy wymieszać z mąką, ze świeżymi przygotować rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem oraz cukrem waniliowym.

Do miski wsypać mąkę, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól, wyrobić ciasto. Odstawić, aby nabrało objętości. Po tym czasie ciasto delikatnie wyrobić i rozwałkować na duży placek. Posmarować syropem klonowym, posypać cukrem i orzechami.

Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż. Ciasto spleść ze sobą, końcówki zlepić razem na kształt wieńca. Wysmarować blachę masłem i oprószyć je mąką pszenną. Włożyć ciasto do formy i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość, na około 40 minut.

Piec w temperaturze 190C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odczekać chwilę później można polać lukrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz