Tradycyjna polska Wielkanoc może być bardzo ważnym świętem zarówno pod względem kulinarnym, jak i duchowym. To właśnie ten czas pozwoli na spędzenie trochę czasu z bliskimi czy dalszą rodziną.
Żurek lub biały barszcz
Żurek i biały barszcz to tradycyjne wielkanocne danie. To właśnie ta potrawa jest symbolem Wielkiego Postu. Obowiązkowa pozycja w świątecznym menu to właśnie barszcz biały, można podawać go z dodatkiem kiełbasy lub jajkiem. Podany przy rodzinnym stole smakuje jeszcze lepiej z domowym chlebem.
Potrawy z jajek
Jajka są bardzo klasycznym symbolem, który symbolizuje odrodzenie i triumf życia nad śmiercią. Podczas Wielkanocy, na stołach pojawiają się piękne, kolorowe pisanki, które tradycyjnie spożywa się z chrzanem.
Wędlina na świątecznym stole
Wędlina w wielu domach jest oznaką dobrobytu, dlatego warto ją przygotować. Najczęściej podczas świąt przygotowuje się schab pieczony czy kiełbasę słoikową.
Chrzan domowy na Wielkanoc
Podczas Wielkanocy warto wykonać domowy chrzan, będzie bardzo dobrym dodatkiem do jajek lub mięs. Bardzo smaczny chrzan z pewnością sprawdzi się jako uzupełnienie żurku wielkanocnego.
Symbolika soli oraz chleba
Chleb symbolizuje Ciało Chrystusa, które jest niezbędnym do życia pokarmem. Sól chroni życie przed zepsuciem, jest symbolem prawdy oraz oczyszczenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz