sobota, 26 marca 2022

Wieniec drożdżowy z bakaliami

 Składniki:


Ciasto:


450 g mąki pszennej,

50 g cukru,

pół łyżeczki soli,

1 szklanka mleka,

20 g świeżych drożdży,

70 g masła

Nadzienie:


100 g żurawiny,

100 g rodzynek,

50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,

1 łyżka cynamonu,

1 łyżeczka przyprawy do piernika,

3 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego,

100 g orzechów, np. orzechów włoskich,

100 g miękkiego masła,

2 łyżki cukru brązowego

Dodatkowo:


1 jajko roztrzepane

Przygotowanie:


Ciasto:


W misce rozpuścić pokruszone drożdże oraz mleko i cukier. Mieszać dokładnie i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę oraz cukier, sól i rozczyn. Wyrabiać 15 minut na elastyczne ciasto. Uformować kulę i przełożyć do miski na półtorej godziny.

Nadzienie:


Do małego rondelka należy włożyć żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon oraz przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez chwilę do momentu aż owoce zmiękną i wchłoną cały płyn. Po ostudzeniu pomieszkać z posiekanymi orzechami, masłem oraz cukrem.

Wykonanie:


Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać. Rozwałkować je na prostokąt, nadzienie rozsmarować na cieście. Wzdłuż dłuższego boku należy ściśle zawinąć ciasto w roladę. Zawiniętą roladę przenieść na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa końce rolady połączyć ze sobą, tworząc okrąg. Ostrym nożem należy wykonać nacięcia co 3 cm. Wieniec odłożyć na bok na około 30 minut, aby jeszcze wyrósł. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz