Składniki:
Ciasto:
450 g mąki pszennej,
50 g cukru,
pół łyżeczki soli,
1 szklanka mleka,
20 g świeżych drożdży,
70 g masła
Nadzienie:
100 g żurawiny,
100 g rodzynek,
50 g skórki pomarańczowej kandyzowanej,
1 łyżka cynamonu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika,
3 łyżki soku jabłkowego lub pomarańczowego,
100 g orzechów, np. orzechów włoskich,
100 g miękkiego masła,
2 łyżki cukru brązowego
Dodatkowo:
1 jajko roztrzepane
Przygotowanie:
Ciasto:
W misce rozpuścić pokruszone drożdże oraz mleko i cukier. Mieszać dokładnie i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypać mąkę oraz cukier, sól i rozczyn. Wyrabiać 15 minut na elastyczne ciasto. Uformować kulę i przełożyć do miski na półtorej godziny.
Nadzienie:
Do małego rondelka należy włożyć żurawinę, rodzynki, skórkę pomarańczową, cynamon oraz przyprawy. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez chwilę do momentu aż owoce zmiękną i wchłoną cały płyn. Po ostudzeniu pomieszkać z posiekanymi orzechami, masłem oraz cukrem.
Wykonanie:
Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę i chwilę wyrabiać. Rozwałkować je na prostokąt, nadzienie rozsmarować na cieście. Wzdłuż dłuższego boku należy ściśle zawinąć ciasto w roladę. Zawiniętą roladę przenieść na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa końce rolady połączyć ze sobą, tworząc okrąg. Ostrym nożem należy wykonać nacięcia co 3 cm. Wieniec odłożyć na bok na około 30 minut, aby jeszcze wyrósł. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz